Τι είναι ο κωδικός ISBN;

Κωδικός ISBN

Ο ISBN (International Standard Book Number) είναι ένας διεθνής αριθμός που προσδιορίζει μοναδικά κάθε δημοσιευμένο βιβλίο. Σκοπεύει να απλοποιήσει τη διαχείριση πληροφορικής βιβλίων: βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, διανομείς κ.λπ.

Περισσότερες πληροφορίες για τους κωδικούς ISBN

Μπορείτε να βρείτε πιο λεπτομερείς πληροφορίες στη Wikipedia
ή στον ιστότοπο του BNF πώς να αποκτήσετε ένα ISBN.

Το ιστορικό του κώδικα ISBN

Το ISBN είχε αρχικά 10 ψηφία το 1972. Από το 2007, ο αριθμός αυξήθηκε σε 13 ψηφία. Η αλλαγή από 10 σε 13 ψηφία είναι αυτόματη.

ISBN-10

Το ISBN -10 έχει 4 τμήματα A - B - C - D που χωρίζονται με παύλες. Παράδειγμα: ISBN 2-226-06417-6

  • Α: από έναν έως πέντε χαρακτήρες για να ορίσετε τη γεωγραφική περιοχή ή τη χώρα. 0 ή 1 για την αγγλόφωνη περιοχή, 2 για τη γαλλόφωνη περιοχή, 3 για τη γερμανόφωνη περιοχή.
    Ολόκληρη η λίστα είναι εδώ.
  • Β: από έναν έως επτά χαρακτήρες ανάλογα με τον αριθμό των δημοσιεύσεων για τον προσδιορισμό του εκδότη.
  • Γ: από έναν έως έξι χαρακτήρες για να προσδιορίσετε το έργο στον εκδότη. Υποδεικνύει τον τίτλο, το δεσμευτικό ή την έκδοση ενός τίτλου εάν το έργο αποτελείται από περισσότερους από έναν τόμους ή εκδόσεις. Αυτός ο αριθμός μπορεί να αποτελείται από έξι, πέντε, τέσσερα, τρία, δύο ψηφία ή ένα μόνο, ανάλογα με τον αριθμό ψηφίων που συνθέτουν το πρόθεμα του εκδότη που προηγείται. Αυτή η ζώνη συμπληρώνεται με μηδενικά εάν είναι απαραίτητο για να φτάσετε σε 10 χαρακτήρες.
  • D: Ένας μονοψήφιος κωδικός κλειδιού επαλήθευσης που μπορεί να λάβει τις τιμές 0 έως 9 ή X για δέκα. Στην πραγματικότητα, είναι το υπόλοιπο μιας διαίρεσης επί 11 ενός υπολογισμού που γίνεται με τα άλλα ψηφία.

ISBN-13 και γραμμικός κώδικας EAN-13

Από τον Ιανουάριο του 2007, κάθε βιβλίο πρέπει να περιλαμβάνει έναν γραμμικό κώδικα στο πρότυπο EAN-13, ο οποίος περιέχει έναν κωδικό ISBN-13 χωρίς παύλες.
Το EAN (European Number Numbering) είναι ένα παγκόσμιο σύστημα για τη σαφή αναγνώριση αντικειμένων. Διαχειρίζεται από το GS1.

Ο κωδικός ISBN-13 χρησιμοποιεί τα πρώτα 9 ψηφία του κωδικού ISBN-10 που προηγούνται από 978 για όλα τα βιβλία που δημοσιεύτηκαν πριν από το τέλος του 2006. Οι νέοι εκδότες μπορούν να λάβουν κωδικούς που ξεκινούν επίσης με 979 και που δεν έχουν ισοδύναμο ISBN. -10 Το Το τελευταίο ψηφίο είναι ένας κωδικός ελέγχου από 0 έως 9 που υπολογίζεται στα πρώτα 12 ψηφία.

Laissez votre commentaire
Accueil Liste de souhaits Rechercher Panier Mon compte
arrow_left sharing button
arrow_right sharing button