Η γιαγιά μου η Ρεβέκκα

Pas Livre de prof
ISBN: 9789925743094
€13,00
Envoyez à
*
*
Méthode d'expédition
Nom
Délai de livraison estimé
Prix
Aucune option d'expédition
Auteurs Ευαγγελία Τουτζάρη
Nombre de Pages 210

Η φιλόλογος, εκπαιδευτικός και συγγραφέας κυρία Ευαγγελία Τουτζάρη, στο βιβλίο αυτό των 200 περίπου σελίδων, παρουσιάζει μέσα από διάφορες οπτικές γωνίες την προσωπικότητα της κυρα- Ρεβέκκας, η οποία χήρα με δύο πολύ μικρά παιδιά, το ένα μάλιστα της αγκαλιάς, έρχεται με την οικογένεια και τους συμπατριώτες της, πρόσφυγας από την Τραπεζούντα στην Ελλάδα εξαιτίας της ανταλλαγής των πληθυσμών.

Στο πρόσωπο της κυρα-Ρεβέκκας η συγγραφέας συναντά όλον τον πόνο της ξενιτιάς, τη δυναμικότητα της προσαρμογής και τη δημιουργική ορμή των προσφύγων εκείνης της εποχής οι οποίοι αποφάσισαν να μην αφομοιωθούν απλά από το πλαίσιο που βρήκαν στην καινούργια πατρίδα αλλά, αναγεννημένοι από τις στάχτες τους, να το εξελίξουν, να επιβάλουν την παρουσία τους στον Ελλαδικό χώρο και να τον αναζωογονήσουν. Μετέβαλαν την κατάρα σε ευλογία κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία. Έδωσαν σ’ αυτόν τον τόπο ανάσα με την εργατικότητα, την ευστροφία και την καπατσοσύνη τους.

Η προσωπική ιστορία της κυρα-Ρεβέκκας ζωντανεύει από τις διηγήσεις όσων την έζησαν και κυρίως της εγγονής της Άννας, που δεν είναι άλλη από την πρέσβειρα της Ελληνικής Γλώσσας στον κόσμο, την κυρία Άννα Χατζηπαναγιωτίδη που διηγήθηκε την ιστορία της γιαγιάς της στη συγγραφέα.

Στο βιβλίο περιγράφεται εμμέσως πλην σαφώς και το θέμα των κρυπτοχριστιανών της περιοχής του Πόντου και το πώς βιώθηκε από τους ανθρώπους της περιοχής αυτή η παράξενη διπλή ζωή: Παπάς το βράδυ, χότζας το πρωί. Άλλο όνομα έξω από το σπίτι, άλλο μέσα.

Η κυρα-Ρεβέκκα και η οικογένειά της ήταν κρυπτοχριστιανοί. Το πιστοποιητικό της γράφει το τουρκικό όνομα με το οποίο γράφτηκε στα τουρκικά μητρώα του ληξιαρχείου και διασώζεται στο αρχείο του καθηγητή Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κυρίου Κωνσταντίνου Φωτιάδη ο οποίος και προλογίζει το βιβλίο. «Οι κρυπτοχριστιανοί παρέμειναν στον τόπο τους μαζί με όλους εκείνους, οι οποίοι, φοβούμενοι και το αβέβαιο μέλλον, εξακολούθησαν να κρατούν μυστική την πραγματική τους πίστη, κι αποτελούν όλοι αυτοί σήμερα μαζί με τους ελληνόφωνους μουσουλμάνους, τους τελευταίους εκπρόσωπους του ελληνισμού στην Τουρκία», γράφει μεταξύ άλλων στον πρόλογο του βιβλίου ο αγαπητός καθηγητής κύριος Φωτιάδης θυμίζοντάς μας πως μέχρι αυτή τη στιγμή κάπου εκεί στις γωνιές της Μαύρης θάλασσας υπάρχουν ακόμα κεράκια που ανάβουν κάτω από τη γη, Ελλήνων Ποντίων Χριστιανών.

Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ Η ΡΕΒΕΚΚΑ είναι το δεύτερο βιβλίο της συγγραφέως. Το πρώτο είναι το ΠΟΡΦΥΡΑ ΜΕΤΑΞΙ ΚΑΙ ΑΙΜΑ, ιστορικό μυθιστόρημα που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Γρηγόρη το 2015.

Nom d'attribut Valeur d'attribut
Auteurs Ευαγγελία Τουτζάρη
Nombre de Pages 210
Accueil Liste de souhaits Rechercher Panier Mon compte
arrow_left sharing button
arrow_right sharing button